Робоча віза до Німеччини для українців у 2019 році

Німеччина по праву вважається однією з найуспішніших і стабільних країн світу. Цей факт підтверджують масштаби економічного розвитку і рівень життя німецьких громадян. Країну називають своєрідним «Гегемоном» Європейського союзу, від якої залежить рішення багатьох глобальних політичних проблем і навіть майбутнє деяких держав.

Німецька влада дуже дорожить своїм домінуючим становищем і прекрасно розуміє, що благополуччя країни включає, перш за все, зростання економіки і соціальну захищеність населення. Забезпечення максимальної зайнятості місцевих жителів – це головне завдання. До речі, безробіття в Німеччині в 2019 році не перевищує 4%. Відмінний показник.

Робота в Німеччині приваблює колосальну кількість іноземців з різних куточків планети – від США до Китаю. Конкуренція за робочі місця з кожним роком збільшується. Це змушує місцевий уряд вводити обмежувальні заходи і більш пильно стежити за наймом здобувачів з-за кордону, особливо з так званих третіх країн, включаючи Україну.

Одним з головних умов для офіційного працевлаштування на німецькій території є отримання робочої візи в Німеччину. Це обов’язкова вимога для громадян країн СНД і багатьох інших держав, які планують ведення довгострокової трудової діяльності (більш 3 місяців). Далі, дізнаємося як оформляється робоча віза в Німеччину для українців у 2019 році.

Оформлення робочої візи в Німеччину

Для загального розуміння процесу отримання робочої візи в Німеччину позначимо перелік держав, громадяни яких не потребують оформлення цього документа для працевлаштування в німецькі компанії. В першу чергу, мова йде про країни ЄС, ЄЕП (Ліхтенштейн, Норвегія, Ісландія) та Швейцарії.

Громадяни Ізраїлю, Австралії, Канади, Японії, Нової Зеландії, Республіки Корея і США мають можливість заздалегідь приїхати в Німеччину без візи і після пошуку вакансії отримати посвідку на проживання з правом на роботу. Всім іншим іноземцям, включаючи українців, для трудової міграції до Німеччини необхідно попередньо (до переїзду) оформити робочу візу в німецькому консульстві в своїй країні.

Випускники німецьких вузів або зарубіжних університетів, дипломи яких визнаються в Німеччині, мають право в’їзду в країну (за спеціальною візою) з метою пошуку роботи на строк до 6 місяців. Для цього потрібно надати докази фінансової забезпеченості для покриття витрат на проживання. До моменту укладення контракту, отримання дозволу на роботу і відкриття робочої візи здійснювати будь-яку трудову діяльність або вести бізнес в Німеччині заборонено.

Процедура отримання робочої візи в Німеччину

  • Здобувач знаходить відкриту вакансію і зв’язується з німецькою компанією.
  • Проходить співбесіду і затверджується на посаду.
  • Узгоджуються умови роботи і підписується трудовий контракт.
  • Роботодавець направляє інформацію про нового співробітника з-за кордону в місцеве Федеральне агентство з працевлаштування і Управління у справах імміграції.
  • Відомства розглядають клопотання, при необхідності запрошують додаткові відомості, і приймають рішення про видачу (відмову) дозволу на роботу іноземному фахівцеві.
  • У разі позитивного рішення, здобувач готує і подає перелік документів до дипломатичного представництва Німеччини в своїй країні для отримання робочої візи.
  • Виданий документ дає право на переїзд, ведення трудової діяльності і отримання виду на проживання в Німеччині.

Документи для робочої візи в Німеччину

  1. Закордонний паспорт з мінімум 2 порожніми сторінками, виданий протягом останніх 10 років і термін дії якого перевищує передбачуваний період перебування в Німеччині на 3 місяці і більше.
  2. Два заповнених бланка заяви на візу.
  3. Дві кольорові фотографії встановленого зразка. Фото повинні відповідати стандартам якості – контрастність, чіткість і розмір. Особа має займати від 70 до 80% площі фотографії.
  4. Копія трудового контракту або офіційний лист від роботодавця, що гарантує зайнятість іноземця.
  5. Довідка про відсутність судимості.
  6. Медична страховка.
  7. Квитанція про оплату візового збору. Стандартна вартість робочої візи в Німеччину – 60 євро.
  8. Мінімум дві копії всіх перерахованих вище документів.
  9. Копії дипломів (сертифікатів), що підтверджують кваліфікацію.

Вся документація подається особисто в німецьке консульство в країні проживання. Термін розгляду заяви на робочу візу до Німеччини може зайняти від 6 до 12 тижнів. Зазвичай віза видається на 1-2 роки з правом продовження. Після переїзду протягом 7 днів потрібно відвідати місцеве бюро реєстрації (Einwohnermeldeamt) за місцем проживання і подати заяву в імміграційну службу (Auslanderamt) для отримання посвідки на проживання.

Умови та способи отримання робочої візи в Німеччину

Ознайомившись з формальною процедурою отримання трудової візи та переліком необхідних документів, може здатися, що виїхати працювати до Німеччини не дуже складно. Це далеко не так. За офіційними даними німецьких відомств, щорічно іноземцям видається не більше 50-60 тисяч дозволів на працевлаштування. З урахуванням 80-мільйонного населення країни це дуже небагато.

Некваліфіковані зарубіжні фахівці в Німеччині практично не потрібні. Ці ніші заповнені іноземцями з менш успішних країн ЄС, яким на відміну від українців дозвіл на роботу не потрібен. Іноземним претендентам з високим рівнем кваліфікації, досвідом і дефіцитної для німецького ринку праці професією отримати робочу візу в Німеччині набагато легше. Як правило, повинні бути виконані 2 важливих умови:

  • На вакансію немає претендентів серед німців і громадян ЄС / ЄЕП / Швейцарії.
  • Умови праці та рівень заробітної плати відповідає (або вище) німецькими стандартами.

Види робочих віз (дозволів на роботу) в Німеччину

Блакитна карта ЄС до Німеччини (EU Blue Card)

Для отримання Блакитної карти ЄС в 2019 році іноземець повинен мати вищу освіту, визнану в Німеччині, і трудовий контракт з німецьким роботодавцем. При цьому рівень заробітної плати не може бути менше 52 тисяч євро на рік (4,3 тисячі євро на місяць). Для особливо цінних в Німеччині працівників – вчених, математиків, інженерів, лікарів та IT-фахівців допускається мінімальний дохід в 40,6 тисяч євро на рік (3,4 тисячі євро на місяць).

Загальна зайнятість (General Employment)

Найпоширеніший вид робочої візи в Німеччину. Видається іноземним працівникам, яких потребує німецька економіка. Від зарубіжного здобувача потрібна наявність трудового контракту та підтвердження професійної кваліфікації для виконання конкретного типу робіт. Вища освіта не обов’язкова. Основна складність в отриманні – дефіцит вакансій і висока конкуренція.

Висококваліфікований фахівець (Specialist Professional)

Робоча віза видається іноземцю зі спеціальною підготовкою і унікальними навичками, яким пропонується контракт на роботу в Німеччині з окладом 86,4 тисяч євро на рік.

Причини відмови в робочій візі до Німеччини

Найчастіше в робочій візі до Німеччини відмовляють по 2 причинам:

  • Недостатній досвід або відсутність бажання у німецького роботодавця грамотно оформити дозвіл на роботу для іноземного фахівця.
  • Грубі помилки здобувача в момент подачі заяви на робочу візу або спроби підробити необхідні документи.

Якщо спочатку все робити правильно і законно, то проблем з оформленням робочої візи в Німеччину не буде.

3.7 - Оцінок: 18
Рекомендуємо почитати:

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *