Як отримати громадянство Австрії в 2019 році

Протягом багатьох років столиця Австрії – Відень займає лідируючі позиції у всіляких світових рейтингах міст, де створені найкомфортніші і якісні умови для життя. Власне кожен куточок цієї невеликої держави з населенням близько 8,7 млн осіб викликає тільки позитивні емоції і приваблює потенційних іммігрантів з різних країн.

Після відвідин Австрії в туристичних цілях виникає стійке бажання залишитися тут назавжди, а знайти місце для відпочинку на австрійських землях можна на будь-який смак, це і великі гори, і прекрасні озера, і безліч садів і парків. За умови більш тривалого перебування в Австрії, наприклад, під час професійної діяльності або навчання в місцевому вузі, це бажання тільки посилюється.

Кінцевий пункт імміграції до Австрії полягає в отриманні громадянства цієї без перебільшення дивовижної країни. До того ж, економічний розвиток, військово-політичний нейтралітет і сприятливе географічне розташування в центрі Європи, роблять австрійський паспорт одним з найпрестижніших в світі.

Однак отримання громадянства Австрії процедура не з легких, особливо для іноземців з країн СНД. Процес займає досить тривалий час і вимагає виконання ряду умов. Розглянемо основні варіанти для оформлення, вимоги до кандидатів і список документів на австрійське громадянство в 2019 році.

Як отримати громадянство Австрії

Насамперед відповімо на питання, яке досить часто цікавить іноземців, які планують отримати австрійський паспорт. А саме, як в Австрії регулюється питання подвійного громадянства. Відповідь наступна: місцевий закон «Про громадянство» забороняє одночасно бути громадянином декількох країн, за винятком двох випадків:

  • спеціальний дозвіл, якщо іноземець представляє особливий інтерес для Австрії. Наприклад, за видатні досягнення в області спорту, культури або науки.
  • особисті причини, іноді корінним австрійцям дозволяється залишити паспорт рідної країни, якщо на те є вагомі підстави.

Сьогодні існує кілька варіантів отримати громадянство Австрії. Найбільш поширений спосіб для іноземців, в тому числі громадян України, пройти процедуру натуралізації. Одночасно це самий довгий і трудомісткий процес. Розглянемо докладніше.

Громадянство Австрії по натуралізації

Основні вимоги:

  1. Термін безперервного проживання в Австрії.
    • 30 років. Громадянство видається без будь-яких додаткових умов.
    • 15 років. Австрійський паспорт видадуть в разі постійної трудової діяльності на території країни і достатній адаптації до місцевого життя. Мається на увазі базові знання основних законів, державного устрою, німецької мови, історії та культурних звичаїв держави.
    • 10 років. Для отримання громадянства потрібно законно перебувати в Австрії з видом на проживання не менше 5 років протягом загального десятирічного періоду.
    • 6 років. На прискорене отримання австрійського паспорта можуть розраховувати наступні особи:
      • подружжя громадянина Австрії, за умови знаходження в шлюбі не менше 5 років;
      • біженці;
      • громадяни країн Єдиного економічного простору;
      • народжені в Австрії;
      • особливо цінні іноземці (спортсмени, вчені, художники і так далі);
      • особи, які володіють німецькою мовою на рівні В2 загальноєвропейської класифікації;
      • іноземці, що демонструють глибокий процес адаптації в австрійському суспільстві. Підтвердженням може служити, наприклад, професійна діяльність не менше 3 років в сфері медицини або волонтерська діяльність.
  2. Знання німецької мови на рівні не нижче В1 загальноєвропейської класифікації. Необхідно надати відповідний сертифікат, як правило, отриманий в Австрії. Не потрібно підтверджувати мову особам з країн, які говорять німецькою, а також в разі навчання на цій мові в школі чи вузі.
  3. Успішно зданий тест на знання історії та основних законів Австрії та регіону, де іноземець проживає. Звільняються від іспиту неповнолітні іноземці та особи з фізичними або психологічними відхиленнями, що підтверджується медичною довідкою.
  4. Відсутність судимостей, грубих адміністративних правопорушень, відкритих кримінальних справ.
  5. Наявність стабільного і регулярного джерела доходу. Враховуються середні доходи за три роки протягом минулих 6 років, але з урахуванням останніх 6 місяців.
  6. Кандидат не повинен становити загрози для національної безпеки та громадського порядку Австрії, зобов’язаний відмовитися від попереднього громадянства, продемонструвати прагнення приносити користь австрійському суспільству і поважати європейські цінності.

Громадянство Австрії за народженням

Австрійський паспорт отримують такі особи:

  • діти, народжені у шлюбі, якщо один з батьків є громадянином Австрії;
  • діти, народжені поза шлюбом, якщо мати має австрійський паспорт.

Існують і інші, більш специфічні, способи оформити австрійське громадянство, наприклад, повторне придбання або за декларацією. Тут мається на увазі отримання паспорта своїм колишнім громадянам Австрії, які з тих чи інших причин змушені були покинути країну або відмовитися від громадянства Австрії.

Варто відзначити, що уряд Австрії допускає процедуру прискореного оформлення громадянства для іноземних інвесторів, за умови вливання в австрійську економіку значної суми коштів. А конкретно, не менше 10 млн євро. Причому інвестиції повинні бути прямими, покупка нерухомості або державних облігацій не приймається.

Документи на громадянство Австрії

Залежно від підстав для отримання громадянства Австрії, національності заявника, місця проживання та інших факторів, список документів може коригуватися. Однак в більшості випадків висуваються наступні вимоги:

  1. Особисту письмову заяву на австрійське громадянство.
  2. Кольорова фотографія паспортного зразка.
  3. Детальна біографія заявника, включаючи місце народження, країни проживання, освіту, трудову діяльність і сімейне життя. Цей пункт стосується всіх осіб старше 14 років.
  4. Акти громадянського статусу. Тобто, свідоцтва про народження, шлюб, розлучення, смерть попередніх подружжя, зміни прізвищ.
  5. Всі документи, що підтверджують законність перебування в Австрії з моменту першого в’їзду в країну і до теперішнього часу.
  6. Дипломи про освіту, як зарубіжні, так і в Австрії.
  7. Підтвердження законних джерел доходу за останні 3 роки.
  8. Довідки про відсутність судимості за останні 20 років з усіх країн, де кандидат проживав більше півроку.
  9. Діюча медична страховка в Австрії.
  10. Доказ володіння німецькою мовою на законодавчо встановленому рівні.
  11. Реєстраційні документи, що свідчать про проживання в Австрії.

Документи подаються в оригіналі і повинні бути автентифіковані або містити штамп Апостиль. Крім того, в обов’язковому порядку надається переклад на німецьку мову, причому здійснений сертифікованим австрійським фахівцем.

Переваги австрійського паспорта

  • Життя в країні з високими соціальними стандартами, якісною медициною і сприятливим кліматом.
  • Широкі можливості для ведення бізнесу і доступ до системи європейського кредитування.
  • Вільне переміщення між країнами учасниками Шенгенської угоди та безвізовий режим з безліччю держав світу.
  • Можливість займати державні посади в Австрії і брати участь у виборах.
  • Необмежене право на працевлаштування і отримання освіти як в Австрії, так і в Європі.
5 - Оцінок: 1
Рекомендуємо почитати:

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *